Travaux méthodologiques

Les travaux méthodologiques

 

Le laboratoire mène une activité méthodologique régulière pour accompagner l’évolution en besoins analytiques des chercheurs de PSH. Le laboratoire utilise également les outils du Métaboscope (LCMS et GCMS avec dérivation en ligne).

(http://tersys.univ-avignon.fr/plateformes-projet-3a/plateforme-analytique-2016-2017/)

Les réalisations vont de l’adaptation de méthodes existantes (miniaturisation, automatisation, optimisation du prélèvement d’échantillon) à la mise au point de nouvelles méthodes analytiques voir au déploiement de nouvelles technologiques (mesures SPIR, XRF).
Dans la mesure du possible, cette méthodologie est valorisée par des articles scientifiques et/ou présentation en séminaire.

Les principales réalisations :

Dumont, D.; Danielato, G.; Chastellier, A.; Saint Oyant, L. H.; Fanciullino, A. L.; Lugan, R., Multi-Targeted Metabolic Profiling of Carotenoids, Phenolic Compounds and Primary Metabolites in Goji (Lycium spp.) Berry and Tomato (Solanum lycopersicum) Reveals Inter and Intra Genus Biomarkers. Metabolites 2020, 10.

Dardouri T, Gautier H, Ben Issa R, Costagliola G & Gomez L (2019) Repellence of Myzus persicae (Sulzer): evidence of two modes of action of volatiles from selected living aromatic plants. Pest Management Science 2019, 75: 1571–1584

Dardouri T, Gomez L, Schoeny A, Costagliola G & Gautier H, Behavioural response of green peach aphid Myzus persicae (Sulzer) to volatiles from different rosemary (Rosmarinus officinalis L.) clones. Agricultural and Forest Entomology 2019, 21: 336-345. https://doi.org/10.1111/afe.12336

Serino, S.; Costagliola, G.; Gomez, L., Lyophilized tomato plant material: Validation of a reliable extraction method for the analysis of vitamin C. Journal of Food Composition and Analysis 2019, 81, 37-45.

Zaoui, S.; Gautier, H.; Bancel, D.; Chaabani, G.; Wasli, H.; Lachaal, M.; Karray-Bouraoui, N., Antioxidant pool optimization in Carthamus tinctorius L. leaves under different NaCl levels and treatment durations. Acta Physiologiae Plantarum 2016, 38.

Etienne, A.; Genard, M.; Bancel, D.; Benoit, S.; Bugaud, C., A model approach revealed the relationship between banana pulp acidity and composition during growth and post harvest ripening. Scientia Horticulturae 2013, 162, 125-134

Massot, C.; Bancel, D.; Lopez Lauri, F.; Truffault, V.; Baldet, P.; Stevens, R.; Gautier, H., High Temperature Inhibits Ascorbate Recycling and Light Stimulation of the Ascorbate Pool in Tomato despite Increased Expression of Biosynthesis Genes. Plos One 2013, 8, e84474

Serino, S.; Gomez, L.; Costagliola, G.; Gautier, H., HPLC assay of tomato carotenoids: validation of a rapid microextraction technique. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2009, 57 (19), 8753-8760;

Lelong, A.; Bolliet, V.; Bancel, D.; Gaudin, P., Detection of elemental composition and caloric value variability at individual level in newly emerged brown trout Salmo trutta L. Journal of Fish Biology 2008, 72, 2695-2699.

Gomez, L.; Bancel, D.; Rubio, E.; Vercambre, G., The microplate reader: an efficient tool for the separate enzymatic analysis of sugars in plant tissues - validation of a micro-method. Journal of the Science of Food and Agriculture 2007, 87 (10), 1893-1905;

Gomez, L.; Rubio, E.; Lescourret, F., Critical study of a procedure for the assay of starch in ligneous plants. Journal of the Science of Food and Agriculture 2003, 83, 1114-1123;

Gomez, L.; Jordan, M. O.; Adamowicz, S.; Leiser, H.; Pagès, L., Du prélèvement au dosage: réflexions sur les problèmes posés par la mesure des glucides non structuraux chez les végétaux ligneux. Cahiers d'Etudes et de Recherches Francophones Agricultures 2003, 12, 369-386;

Gomez, L.; Rubio, E.; Augé, M., A new procedure for extraction and measurement of soluble sugars in ligneous plants. Journal of the Science of Food and Agriculture 2002, 82, 360-369;

Gomez, L.; Faurobert, M., Contribution of vegetative storage proteins to seasonal nitrogen variations in the young shoots of peach trees (Prunus persica L. Batsch). Journal of Experimental Botany 2002, 53 (379), 2431-2439;

Date de modification : 22 juin 2023 | Date de création : 21 décembre 2021 | Rédaction : smercier