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Dernière mise à jour : Mai 2018

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Site WEB GAFL

OLIVEIRA LINO Leandro

Etudiant - DOCTORANT

Oliveira Lino
Equipe G2iP

Domaines de compétences :

Large data-set management

Statistical and graphical analysis in R

Quantitative Trait Loci (QTL) analysis in R

Genetics and plant physiology

Formation et Carrière :

2013 – November 2016

Ph.D.: University of Avignon and the Vaucluse – INRA GAFL – Genetics and Improvement of Fruit and Vegetables – France

Study of the genetic variability of peach in susceptibility to brown rot during fruit development in relation with changes in physical and biochemical characteristics of the fruit.

2011 – 2013

Master: Genetics and plant breeding – Federal University of Lavras (UFLA) – Brazil.

Internship at Probatata, UFLA - Brazil. Study of agronomic traits and the oxidative response of potato genotypes under heat stress. Participation in experimental selection of potato for heat tolerance.

 

2009 – 2011

Master: Plant Physiology – Federal University of Lavras – Brazil.

Internship at Embrapa - Sete Lagoas - Brazil. Participation in implementation, data collection and analysis of water stress in sorghum plants.

 

2004 – 2009

BA: Agronomy - Federal University of Uberlândia (UFU) – Brazil.

undergraduate scholarship at the biotechnology laboratory plant - UFU. Experience culture plant tissues, plant micropropagation and anther culture. Exclusive 20 hour commitment.

Publications

Oliveira Lino, L.; Pacheco, I.; Mercier, V.; Faoro, F.; Bassi, D.; Bornard, I.; Quilot-Turion, B. Brown rot strikes fruit: an ancient fight almost always lost. Journal of agricultural and food chemistry , v. 64, p. 4029 - 4047, 2016.

 

L. de Oliveira Lino, M. Génard, V. Signoret, B. Quilot-Turion. Physical factors for brown rot resistance in peach fruit. Acta Horticulturae, Aug 2016.

 

Figueiredo, I.C.R. de ; Pinto, C.A.B.P.; Ribeiro, G.H.M.R.; Lino, L. de O.;Lyra, D. H.; Moreira, C. M. Efficiency of selection in early generations of potato families with a view toward heat tolerance. Crop breeding and applied biotechnology (online), v. 15, p. 210 - 217, 2015.

 

Souza, T. C.; Castro, E. M.; Magalhães, P.C.; Oliveira Lino, L.; Trindade, E. A.; Albuquerque, P.E.P. Morphophysiology, morphoanatomy, and grain yield under field conditions for two maize hybrids with contrasting response to drought stress. Acta physiologiae plantarum , v. 35, p. 3201 - 3211, 2013.

 

Silva, A.S.; Lino, L. de O.; Bittar, C. A.; Luz, J.M.Q.; Rodrigues, T.M. Callus induction and embryo regeneration in coffea arabica l. Anthers by silver nitrate and ethylene. Revista ciência agronômica (UFC. Online), v. 42, p. 921 - 929, 2011.

 

Lino, L. O.; Luz, J.M.Q.; Neves, I.V.; Rodrigues, T.M.; Dias, l. A.; Arruda, A.S. Cinetina, ácido giberélico e bap na indução de embriões somáticos a partir de anteras de Cafeeiro. Plant cell culture & micropropagation, v. 5, p. 111-117, 2009.

 

Acronyme : G2IP

Année début : 2013

Année Fin : 2016

Financeur : FruitBreedomics” European Project (Seventh Frame Program; FP7-265582).

 

CAPES foundation and the Brazilian Ministry of Education, which supported the doctoral fellowship.

 

Nom du projet  : Etude de la variabilité génétique de la sensibilité à la pourriture brune au cours du développement du fruit chez la pêche en lien avec l’évolution des caractéristiques physiques et biochimiques du fruit.

Résumé  :

Provoqué par le champignon polytrophe appartenant au Genre Monilinia, la pourriture brune est aussi connue sous le nom de moniliose. Ces champignons peuvent provoquer le dessèchement des rameaux, fleurs et la pourriture des fruits. Chez le pêcher et dans toutes les espèces cultivées du genre Prunus, cette maladie est un grave problème pour les producteurs à la fois avant et après la récolte. La période relativement longue d'incidence, de la floraison à post-récolte, l'apparition de résistances aux fongicides et la faible disponibilité de résistance de l'hôte, entraîne de graves pertes. Pour limiter l’impact des monilioses au verger, les mesures prophylactiques sont insuffisantes. Ainsi le but de mes étude est i) d'étudier les facteurs de résistance du fruit à M. laxa à différents stades de croissance des fruits et ii) leur contrôle génétique, par l'étude d’une descendance interspécifique de cartographie.

Lien vers site web projet

https://www.researchgate.net/profile/Leandro_Lino3

Email : leandro.lino@inra.fr